Oświadczenie podmiotów organizujących Marsze i Paradę Równości w związku z orzeczeniem Sądu Okręgowego w Lublinie o podtrzymaniu zakazu I Marszu Równości w Lublinie, nr sprawy I Ns 347/18.

My, jako stowarzyszenia, fundacje i grupy nieformalne organizujące Marsze i Paradę Równości w Warszawie, Wrocławiu, Poznaniu, Gdańsku, Krakowie, Częstochowie, Opolu, Rzeszowie, Toruniu, Łodzi, Katowicach, Szczecinie oświadczamy, że wszystkie organizowane przez nas zgromadzenia były bezpieczne. Każde z naszych zgromadzeń było pokojowe, nigdy nie zostało wcześniej rozwiązane z powodu zagrożenia bezpieczeństwa. Sąd Okręgowy w Lublinie, jako zasadnicze powody rozstrzygnięcia sprawy, powołał się na domniemanie zagrożenia podczas organizowanych przez nas zgromadzeń. Domniemania te nie mają pokrycia w faktach.

Nigdy w historii organizowanych przez nasze stowarzyszenia marszów i parad nie doszło do zagrożenia życia lub zdrowia. Osoby uczestniczące w naszych pokojowych zgromadzeniach są bezpieczne i nie stwarzają zagrożenia dla osób postronnych. Ponadto, nigdy w historii organizowanych przez nas zgromadzeń nie doszło do zniszczeń mienia publicznego oraz prywatnego. Nigdy nie otrzymaliśmy z urzędów naszych miast wezwań do wypłaty odszkodowań lub pokrycia strat.

Jako organizatorzy i organizatorki Marszów i Parady Równości w Warszawie, Wrocławiu, Poznaniu, Gdańsku, Krakowie, Częstochowie, Opolu, Rzeszowie, Toruniu, Łodzi, Katowicach, Szczecinie nie zgadzamy się by fałszywe przypuszczenia dotyczące organizowanych przez nas zgromadzeń były wymówką podtrzymującą zakaz I Marszu Równości w Lublinie.

W odniesieniu do wcześniejszych stanowisk Trybunału Konstytucyjnego do wyroku z dnia z dnia 18 stycznia 2006 r. (K 21/05) oraz stanowiska Sądu Apelacyjnego w Białymstoku w wyroku z dnia 23 lutego 2017 r. p (I ACz 232/17) wskazujemy, że to na organach władzy publicznej ciąży obowiązek zapewnienia ochrony organizatorom i uczestnikom zgromadzeń. Zapewnienie ochrony przez władze publiczne jest realnym gwarantem wolności zgromadzeń. Oczywiście także do naszych obowiązków, jako organizatorów i organizatorek zgromadzeń należy zapewnienie bezpieczeństwa osobom uczestniczącym w naszych marszach. Dlatego z własnej woli powołujemy służby porządkowe, choć nie jest to obowiązkowe i przede wszystkim odbywamy z policją i wydziałem bezpieczeństwa i zarządzania kryzysowego szereg spotkań, na których omawiamy kwestie ochrony naszych zgromadzeń.

Organizujemy Marsze i Paradę Równości w oparciu o art. 57 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej, który „każdemu zapewnia się wolność organizowania pokojowych zgromadzeń i uczestniczenia w nich”. Wolność zgromadzeń jest podstawą demokracji, w której uczestniczą także grupy mniejszościowe.

Jesteśmy przekonani i przekonane, że organizatorzy i organizatorki I Marszu Równości w Lublinie są świadomi swoich obowiązków, oraz że podjęli szereg starań, by planowane na 13. października zgromadzenie było bezpieczne. Potrzebują do tego współpracującej policji oraz przychylnych władz miasta.

Podpisani organizatorzy i organizatorki Marszów i Parady Równości:

Kultura Równości, Wrocław

Komitet Organizacyjny Marszu Równości, Rzeszów